Innerlook
Innerlook
Innerlook
Innerlook

Podzim z hlediska Tradiční čínské medicíny

Léto nám pomalu končí a přichází podzim.  Jak na toto období hledí Tradiční čínská medicína a co bychom si z toho měli vzít?

Podzim je obdobím, kdy se dny pomalu krátí, přichází chladný vzduch a příroda hraje různými barvami.

V tomto období se vše kolem nás zklidňuje a připravuje na zimu. A my bychom měli dělat to stejné.

Podzim je v Tradiční čínské medicíně spojen s prvkem kovu a s orgánem plic.

S prvkem kovu a s tímto ročním obdobím je spojena činnost organizování, stanovení limitů a hranic, práce na svém nitru.

S orgánem plic je spojena energie „nechat jít“. Nyní je tedy ten správný čas pustit všechno, co nás svazuje, omezuje, s čím nejsme spokojeni.  Zkusme přestat lpět na věcech a lidech, které nám brání na cestě k lepšímu já.

Z pohledu Tradiční čínské medicíny jsou všechny orgány spojeny s určitými emocemi. Když jsou plíce mimo rovnováhu, může dojít ke stavu smutku, který může následně vést k depresi a jiným psychickým problémům. Pracujme na vyrovnanosti a “vystředění se”. Buďme k sobě a ostatním otevření. Osvoboďme se od všeho, co nám už v životě nedělá dobře.

Párovým orgánem plic je tlusté střevo, které  je zodpovědné za správu odpadu. Jedná se o poslední fázi trávení, uvolňuje to, co tělo nepotřebuje. Z emocionálního hlediska je podzim správný čas opustit zbytečné.

Co můžete udělat, aby dráha plic a tlustého střeva byla v dobrém stavu?

  • Praktikujte dechová cvičení.
  • Mluvte o svých problémech. 
    • Nejlepší způsob pro zbavení  negativních myšlenek je nepotlačovat je, ale přijmout. To znamená mluvit o svých pocitech, snažit se je dostat z hlavy, pojmenovat je a přetvořit do slov místo předstírání, že neexistují.
  • Procházejte se přírodou.
    • Nasávejte krásné barvy podzimu a dýchejte čistý chladný vzduch. Není nic více uzdravujícího, než propojení se s přírodou.
  • Reorganizujte, uklízejte, vyhazujte a darujte.
    • Podzim je ideální čas, abyste přehodnotili věci ve svém životě. Vyhoďte staré, aby se udělalo místo pro nové. Projděte svůj šatník a darujte,  co jste delší dobu nenosili. Uspořádejte své skříně. Pročistěte si počítač. Všechny tyto aktivity mohou být neuvěřitelně osvobozující, jsou v souladu s podzimní sezónou, posilují dráhu plic.  V průběhu celého úklidu si navíc máte možnost skvěle utřídit myšlenky a pocity. Doopravdy děláte, co vás baví a žijete spokojeně?

A jak se na podzim stravovat?

S přicházejícím podzimem bychom měli omezit studené pokrmy, jako jsou saláty a syrové potraviny. Delší čas vaření a vydatnější přísady podpoří imunitní systém, dobrému trávení prospějí polévky.

S prvkem kovu je spojena ostrá chuť, která rozproudí energii v organizmu. K typickým potravinám elementu kovu patří například zázvor a nápoje z něj. A protože je podzim obdobím spojeným s větrem a suchem, tak je důležité jíst i hydratační potraviny, které doplňují jin.

Jaké potraviny bychom tedy měli do svého jídelníčku začlenit na podzim?

Nejvhodnější jsou sladké brambory, zázvor, zelí, hrušky, vlašské ořechy, černý pepř, rýže, chilli, skořice, kardamom, ředkve, pórek, kedlubny, cibule, křen, pažitka, česnek, maso, fazole, mandle, chřest, brokolice, celer, kysané zelí, olivy, nakládané okurky, pickles – naložená zelenina, jablka, švestky a hrozny.

Pracujte tedy na tom, aby plíce byly v co největší rovnováze, buďte otevřeni novým myšlenkám, pracujte na pozitivním vnímání sebe sama a dopřejte si dostatek relaxace. Přeji vám, abyste se na toto přicházející období naladili co nejlépe a cítili se dobře. 🙂

Zpět

Nejnovější příspěvky

5. 4. 2021
Bolest hlavy
Bolest hlavy trápí často většinu z nás. Přemýšleli jste někdy nad příčinou těchto bolestí? Nebo jste si vzali prášek, dělali jste jakoby nic a doufali, že to přestane? Častý důvod bolestí hlavy je od krční páteře. ...
7. 11. 2020
Zima, lockdown a naše zdraví
Blíží se nám zima. Jak na toto roční období pohlíží Tradiční čínská medicína a co nám pomůže, abychom se cítili dobře a posílili svoji  imunitu? Zvláště v tomto období Covid epidemie je důležité o sebe ...
2. 11. 2020
Kosmetická guasha – zázračná technika pro svěží vzhled
Obličejová guasha (nebo také Gua-Sha, či česky Kváša) je masážní technika s rychle viditelným efektem zeštíhlení, vyhlazení, prokrvení a projasnění pleti obličeje. Guasha se používá zejména v Tradiční čínské medicíně jako diagnostická i terapeutická metoda, kterou lze, ...
7. 9. 2020
Podzim z hlediska Tradiční čínské medicíny
Léto nám pomalu končí a přichází podzim.  Jak na toto období hledí Tradiční čínská medicína a co bychom si z toho měli vzít? Podzim je obdobím, kdy se dny pomalu krátí, přichází chladný vzduch a ...