Innerlook
Innerlook
Innerlook
Innerlook

Zima, lockdown a naše zdraví

Blíží se nám zima. Jak na toto roční období pohlíží Tradiční čínská medicína a co nám pomůže, abychom se cítili dobře a posílili svoji  imunitu? Zvláště v tomto období Covid epidemie je důležité o sebe více dbát.

Podzim se pomalu loučí a zima už klepe na dveře.

Období zimy je dle čínské medicíny spojeno s orgány ledvin a močovým měchýřem, s elementem vody, chladem, vlhkem, těžkostí, pohybem energie směrem dolů a dovnitř, uzavíráním, klidem.

Když se řekne zima, většině z nás se vybaví zamrzající příroda, sněhové vločky, rampouchy na okapech. Tak jak se energie zimy projevuje navenek v přírodě, projevuje se i v nás samotných. Můžeme vidět na přírodě, že energie klesá směrem dolů. Zeleň se stahuje s mízou do kořenů, země tuhne, těžkne, dny se zkracují. Chladno i více tmy v tomto období nás nutí zpomalit.

Chlad snadno proniká do našeho těla a při nedostatečné ochraně se snadněji oslabí imunita. Tím se otevře prostor průniku virů do těla. Nyní, i v souvislosti s Covid, je velmi důležité o sebe pečovat a posilovat své tělo a imunitu. Viry obecně pak nebudou mít do organismu tak snadný přístup.

Je důležité prohřívat své tělo nejen zvenku (adekvátním oblečením), ale i zevnitř (kvalitní teplou stravou) a přizpůsobit svůj životní styl tomuto přicházejícímu období. Stejně tak jako se vše v přírodě zpomaluje, zvířata se ukládají k zimnímu spánku a nashromažďují zásoby potravy, i my bychom se měli naladit na zimní podmínky a podle toho jednat. V dnešní moderní době přizpůsobujeme těmto změnám mnohdy bohužel jen šatník a na úpravu svého biorytmu nebo jídelníčku často nedojde. Pojďme se nad tím na chvilku společně zamyslet.

Zima nám přirozeně dává pocit potřeby teplé stravy. Jak se zimou sladit svůj jídelníček? V tomto období se obecně prodlužuje doba tepelné úpravy. Ideální jsou vývary z kostí nebo kořenové zeleniny posilující jangovou čchi a jídla vařená i pečená. Základ tvoří celozrnné obiloviny a tepelně zpracovaná zelenina. Z obilovin se pro svůj jangový charakter preferuje pohanka, kulatá rýže a jáhly. Zelenina převažuje kořenová, kulatá, přirozeně skladovatelná, např. dýně nebo pórek. Kvašená zelenina „pickles“ hraje důležitou roli jako zdroj enzymů a vitamínů. V zimě si obecně můžeme dovolit konzumovat více tuku. O něco vyšší je i příjem bílkovin, výborné jsou i fazole adzuki posilující ledviny. Ti, kteří se nevyhýbají živočišným produktům, mohou zvýšit jejich podíl ve skladbě bílkovin. Vhodnými zástupci jsou např. hovězí, jehněčí a drůbeží maso. V kuchyni by nemělo chybět ani zahřívající koření. Ideálními jsou hřebíček, bobkový list, anýz, skořice apod. Omezte syrové chladné ovoce a sáhněte raději po sladkých ovocných kompotech, i těch kořeněných, vhodné jsou také křížaly. Dobrou volbou jsou také vlašské ořechy silně posilující právě ledviny a jang.

Období zimy by nás mělo přirozeně zpomalit a navést k odpočinku a regeneraci. Je to čas klidu. Slunce vychází později a zapadá brzy, což vybízí k delšímu spánku. Měli bychom co nejvíce pečovat o svoji jangovou energii a uschovávat si ji do příchodu jara, kdy bude potřebná. Snažme se tedy vyvarovat vyčerpávajícím aktivitám a s tím spojeným nadměrným pocením. Snažme se omezit stres, přepracování a ponocování.

Dbejme na dostatek spánku, na větší hygienu, vyvarujme se zvýšenému pocení (sauně, extrémní fyzické zátěži, apod.).

Dopřejme si celkové zpomalení, ke kterému nám nyní pomáhá i lockdown. Využijme čas pro sebe, doplňme do našeho denního programu více relaxační aktivity, jako je např. jóga, meditace, qigong, kreslení, hra na hudební nástroj, apod.

Zkusme se všichni inspirovat přírodou a starým čínským učením, prožijme období zimy v klidu a bez stresu a nemocí. Dopřejme si odpočinku a vnímejme toto období jako čas celkové regenerace a přípravy na nové začátky.

Zpět

Nejnovější příspěvky

5. 4. 2021
Bolest hlavy
Bolest hlavy trápí často většinu z nás. Přemýšleli jste někdy nad příčinou těchto bolestí? Nebo jste si vzali prášek, dělali jste jakoby nic a doufali, že to přestane? Častý důvod bolestí hlavy je od krční páteře. ...
7. 11. 2020
Zima, lockdown a naše zdraví
Blíží se nám zima. Jak na toto roční období pohlíží Tradiční čínská medicína a co nám pomůže, abychom se cítili dobře a posílili svoji  imunitu? Zvláště v tomto období Covid epidemie je důležité o sebe ...
2. 11. 2020
Kosmetická guasha – zázračná technika pro svěží vzhled
Obličejová guasha (nebo také Gua-Sha, či česky Kváša) je masážní technika s rychle viditelným efektem zeštíhlení, vyhlazení, prokrvení a projasnění pleti obličeje. Guasha se používá zejména v Tradiční čínské medicíně jako diagnostická i terapeutická metoda, kterou lze, ...
7. 9. 2020
Podzim z hlediska Tradiční čínské medicíny
Léto nám pomalu končí a přichází podzim.  Jak na toto období hledí Tradiční čínská medicína a co bychom si z toho měli vzít? Podzim je obdobím, kdy se dny pomalu krátí, přichází chladný vzduch a ...