Innerlook
Innerlook
Innerlook
Innerlook

Jak předcházet bolesti zad

Bolesti zad jsou v současné době jednou z nejčastějších zdravotních obtíží. Bývají také jedním z nejčastějších důvodů návštěvy lékaře, pracovní neschopnosti i příčinou hospitalizace.

Nejčastější bolesti jsou lokalizovány do oblasti bederní páteře. Je to místo, které je nejvíce zatěžovaným úsekem páteře, protože nese váhu celého těla, jsou na něj kladeny vysoké nároky na stabilizaci při provádění běžných denních činností.

Hlavním důvodem, proč jsou bolesti zad tak časté, je bohužel dnešní styl života. Většinu dne trávíme sezením v práci, u počítače, v autě, abychom se finančně zabezpečili a měli tak “spokojenější” život. Jsou na nás kladeny stále větší nároky a při všech těch starostech a plnění povinností často zapomínáme sami na sebe a na signály, které nám naše tělo vysílá: zpomalit, odpočinout si, nestresovat se. Můžeme se dostat do začarovaného kruhu, kdy následně utrácíme za léčby a terapie, abychom se cítili lépe a zdravěji. Často by ale úplně stačilo, jen více odpočívat a vynechat činnosti, které jsme si na sebe nahrnuli, mentálně i fyzicky. I uvědomění si toho, kolik věcí vlastníme a neustále nově kupujeme, což nás nutí opět více a více vydělávat. Dost často všechny tyto vymoženosti ve skutečnosti ani nepotřebujeme.

Často ignorujeme varovné signály našeho těla a raději sáhneme po léku, který nám na chvíli pomůže a bolesti utlumí, a my tak můžeme pokračovat dále ve svém zápřahu. Ztratili jsme schopnost naslouchat svému tělu, často nás ani nenapadne se nad problémem pozastavit a zamyslet se, co nám tím asi naše tělo chce říci. Problémy s léky proti bolesti nevyřeší, právě naopak. Může nastat situace, kdy problémy přibývají, jelikož jsme neodstranili původní příčinu jejich vzniku. V extrémních případech nastanou vážné nemoci, kdy se již zastavit opravdu musíme, často za okolností, ve kterých si toto zastavení nejde užít. V těžkých situacích obvykle procitneme a uvědomíme si chyby, které jsme udělali, dosáhneme i toho kýženého uvědomění, jak málo stačí k radosti ze života a co je opravdu důležité. Zastavíme se, obrátíme pozornost sami k sobě a dojdeme k závěru, že všechen ten majetek vlastně tolik nepotřebujeme a stačí nám ke spokojenosti mnohem méně.

Bolesti zad jsou tou “lepší” variantou a my bychom neměli tyto potíže dlouho ignorovat.

Pohyb znamená život, „nepohyb“ znamená bolest. Celý náš život je o pohybu. A ten je důležitý i pro naše záda.

Ideálním pohybem je chůze, které člověka odlišuje od ostatních zvířat. Při chůzi musí pracovat všechny svaly v těle, v perfektní koordinaci. Dlouhým sezením naše svaly ochabují a páteř je pak náchylnější k poraněním a k bolesti.

Další příčinou bolesti zad může být psychický stres či deprese. Tělo nám tzv. „zatuhne“, což se projeví i  při držení těla a omezením pohyblivosti. Tento stav pak dále recipročně ovlivní opět naší psychiku. Pružnost těla podporuje i pružnost v myšlení a v přístupu k životním situacím.

Terapie bolestí zad aneb jóga může pomoci.

Řešení bolestí zad je několik. Důležitou roli zde hraje fyzioterapie. Podporuje správné držení těla, aktivaci trupové muskulatury, změnu pohybových návyků a také mimo jiné i ergonomii pracovního prostředí.

Měli bychom se také zamyslet nad tím, jak prožíváme den a jaké problémy a emoce máme. „Nenaložili jsme si toho na svá bedra příliš?“ Jednou z možností v boji proti bolesti zad je cvičení jógy, která působí jak na fyzickou stránku problému – prostřednictvím asán, tak i na psychickou stránku. Jóga nám může pomoci k celkovému lepšímu vnímání našeho těla, zklidnění a pozitivního přístupu k životu.

Bolest zad se zmírní a dokonce může i úplně zmizet. Je však nutný náš aktivní přístup. Cvičit každý den, i když jen na chvíli, může udělat zázraky. Ideální je kombinace fyzioterapie a jógy. Tzv. „Fyziojóga“.

Úkol pro vás na každý den.

Vymezte si čas, který budete věnovat jen a jen sobě.

Každý den si najděte alespoň 20 minut na cvičení. Udělejte si také čas na aktivity, při kterých „přijdete na jiné myšlenky“, uvolníte se a budete moci úplně “vypnout”. Ať už je to procházka, meditace, dechová cvičení, kresba, vaření – cokoliv, co vám právě pomůže.

Věřte, že pokud se toto stane vašim zvykem a neoddělitelnou součást dne, budete se cítit lépe a bolesti zad budou pomalu mizet.

Zpět

Nejnovější příspěvky

5. 4. 2021
Bolest hlavy
Bolest hlavy trápí často většinu z nás. Přemýšleli jste někdy nad příčinou těchto bolestí? Nebo jste si vzali prášek, dělali jste jakoby nic a doufali, že to přestane? Častý důvod bolestí hlavy je od krční páteře. ...
7. 11. 2020
Zima, lockdown a naše zdraví
Blíží se nám zima. Jak na toto roční období pohlíží Tradiční čínská medicína a co nám pomůže, abychom se cítili dobře a posílili svoji  imunitu? Zvláště v tomto období Covid epidemie je důležité o sebe ...
2. 11. 2020
Kosmetická guasha – zázračná technika pro svěží vzhled
Obličejová guasha (nebo také Gua-Sha, či česky Kváša) je masážní technika s rychle viditelným efektem zeštíhlení, vyhlazení, prokrvení a projasnění pleti obličeje. Guasha se používá zejména v Tradiční čínské medicíně jako diagnostická i terapeutická metoda, kterou lze, ...
7. 9. 2020
Podzim z hlediska Tradiční čínské medicíny
Léto nám pomalu končí a přichází podzim.  Jak na toto období hledí Tradiční čínská medicína a co bychom si z toho měli vzít? Podzim je obdobím, kdy se dny pomalu krátí, přichází chladný vzduch a ...