Innerlook
Innerlook
Innerlook
Innerlook

Léto a Tradiční čínská medicína

Blíží se nám léto, tak se pojďme krátce podívat, jak se na toto období dívá čínská medicína.

Léto je podle Tradiční čínské medicíny spojeno s elementem Ohně. Dny jsou delší a teploty dosahují ročního maxima. Převládá energie jangu. Máme více energie, nemáme potřebu dlouho spát a jsem více aktivní.

Orgány, které jsou spojené s obdobím léta, jsou srdce a jeho párový orgán tenké střevo. Srdce je sídlem emocí a jeho hlavní emocí je radost. Když je srdce silné, krev je hojná. Se srdcem je podle TČM spojeno vědomí, psychika, paměť a myšlení. Tenké střevo má nejen důležitou roli v procesu trávení, ale i na mentální úrovni odděluje správné od nesprávného. Má tedy vliv na úsudek, co je správné a co ne.

Potraviny podporující element Ohně jsou hořké chuti, ty bychom tedy měli v létě více přidávat do svého jídelníčku. Příkladem jsou tmavě zelené listy salátů a divokých bylinek. Můžeme více konzumovat například rukolu, špenát, kapustu ale také hlávkový salát, listové čekanky, listy ředkvičky, listy pampelišky, šalotku apod. Z obilovin je doporučována pohanka či amarant. Z luštěnin například zelený hrášek nebo čočka. Z ovoce třeba brusinky.

Hořká chuť nás v období vedra ochlazuje, vysušuje, pomáhá od nerovnováhy v trávení a je vhodná pro odvodňování organismu.

V létě jsou nejvhodnější lehká studená anebo jen krátce tepelně upravovaná jídla. Doporučuje se vynechat dlouhé vaření, pečení a smažení, omezovat tuky a sůl, a naopak přijímat větší množství tekutin. Ne ale alkohol, toho zvláště v létě s mírou! Alkohol je již sám o sobě velmi jangový a toho už tak máme v létě více.

Extrémy podle TČM nejsou nikdy vhodné. A to i v teplotě potravin. Věděli jste například, že zmrzliny a ledové nápoje nejsou v létě vhodné? Je to tak. Oslabují naše trávení a tato extrémně chladná energie stahuje tělo, což vyvolává zadržování tekutin (potu a horka) uvnitř těla.

Přeji vám všem, abyste využili letní jangové energie naplno a těšili se ze slunce, přírody a pohybu.

Zpět

Nejnovější příspěvky

5. 4. 2021
Bolest hlavy
Bolest hlavy trápí často většinu z nás. Přemýšleli jste někdy nad příčinou těchto bolestí? Nebo jste si vzali prášek, dělali jste jakoby nic a doufali, že to přestane? Častý důvod bolestí hlavy je od krční páteře. ...
7. 11. 2020
Zima, lockdown a naše zdraví
Blíží se nám zima. Jak na toto roční období pohlíží Tradiční čínská medicína a co nám pomůže, abychom se cítili dobře a posílili svoji  imunitu? Zvláště v tomto období Covid epidemie je důležité o sebe ...
2. 11. 2020
Kosmetická guasha – zázračná technika pro svěží vzhled
Obličejová guasha (nebo také Gua-Sha, či česky Kváša) je masážní technika s rychle viditelným efektem zeštíhlení, vyhlazení, prokrvení a projasnění pleti obličeje. Guasha se používá zejména v Tradiční čínské medicíně jako diagnostická i terapeutická metoda, kterou lze, ...
7. 9. 2020
Podzim z hlediska Tradiční čínské medicíny
Léto nám pomalu končí a přichází podzim.  Jak na toto období hledí Tradiční čínská medicína a co bychom si z toho měli vzít? Podzim je obdobím, kdy se dny pomalu krátí, přichází chladný vzduch a ...